EvenementenRockanje

Viering 802-jarig bestaan Rockanje

Advertentie

Rockanje – Twee jaar geleden bestond Rockanje 800 jaar, volgende week woensdag 29 juni dus, 802 jaar. Vorige week is het in Weekblad Westvoorne al aangekondigd, de laatste activiteiten in het kader van het jubileum van Rockanje komen eraan. De gemeente Westvoorne en het Comité Rockanje 800 jaar zorgen voor een mooi programma op 29 juni. Hangt u de vlag van Rockanje buiten op de verjaardag van Rockanje? Dat zou het extra feestelijk maken!

Originele oorkonde van Rockanje

Het college van B&W haalt samen met enkele vertegenwoordigers van het comité het officiële document van het ontstaan van Rockanje op bij het Bisdom in Brugge. Hoe dat precies zit? Het bestaan van Rockanje is te danken aan Dirk van Voorne. Hij bezegelde in 1220 een oorkonde waarmee hij een deel van zijn land schonk aan de monniken uit het Vlaamse Ter Doest. Zij hadden hem geholpen in 1214 toen stormvloeden grote delen van Voorne onder water hadden gezet. Rockanje was door de hulp van de monniken gered van overstroming. De oorkonde is eigendom van het Bisdom Brugge, de gemeente Westvoorne krijgt hem in bruikleen.

Literaire en muzikale avond rondom 802-jarig bestaan Rockanje

Rondom de verjaardag van Rockanje heeft de gemeente Westvoorne voor 29 juni een literair en muzikaal avondprogramma samengesteld met lezingen van de bekende schrijver Abdelkader Benali en historicus en adjunct-streekarchivaris Bob Benschop. Beide vertellingen zijn geïnspireerd op onze relatie met water en zand, het thema is dan ook ‘Een zee van verhalen’. De avond wordt op een bijzondere manier muzikaal ingevuld door violiste Annabelle Ferdinand en glazendraaier Rogier Kappers. De bijeenkomst is tegelijk de opening van de tentoonstelling van de originele oorkonde van Rockanje, die 802 jaar geleden door Dirk van Voorne werd bezegeld. 

Aanmelden 

De gemeente nodigt vooral inwoners van Rockanje uit voor deze bijeenkomst op een bijzondere plek in Rockanje. Het programma begint om 20.00 uur en eindigt rond 22.30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. U kunt zich aanmelden via communicatie@westvoorne.nl

Onthulling kunstwerk ‘De Monnik’

Rond 15.30 uur onthult wethouder voor kunst en cultuur, Jorriena de Jongh, het kunstwerk ‘De Monnik’ aan het begin van de Vleerdamsedijk bij de verkeerssluis. Het Comité Rockanje 800 jaar heeft het initiatief genomen voor dit kunstwerk. Inwoners konden hiervoor ideeën aanleveren. 

Met deze activiteiten wordt het 800-jarig jubileum van Rockanje afgesloten. 

Bron- en foto: Gemeente Westvoorne

Facebook reacties
Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.