Algemeen

WeerOnline: Mensen moeten het gevaar van onweer niet onderschatten

Advertentie

Het KNMI heeft code oranje uitgegeven voor stevige onweersbuien. Deze buien zullen in de tweede helft van de middag en vanavond vanuit het zuiden naar het noordoosten trekken. Bij deze buien komen zware windstoten voor van 75-100 km/uur en heel lokaal kunnen windstoten zeer zwaar zijn met meer dan 100 km/uur. Ook is kans op hagel en wateroverlast.

Onweer is gevaarlijk en daarom is het verstandig dat mensen weten wat ze moeten doen als ze worden overvallen door een onweersbui.

Allereerst is het belangrijk dat mensen bij onweer direct van het water afkomen, of dit nu een zwembad is of op een boot maakt niet uit. Water geleidt stroom en als de bliksem dichtbij inslaat is de ellende niet te overzien. Zitten mensen niet op het water, schuil dan niet onder bomen. Hoge bomen zijn favoriet voor eventuele blikseminslagen.

Mensen kunnen ook een schuilplaats opzoeken. Gebouwen en auto’s zijn veilige plaatsen om te schuilen bij hevig onweer. Binnenshuis is de kans op ongelukken met bliksem kleiner dan buiten, maar compleet veilig is het ook niet.

Mensen moeten tijdens hevig onweer niet gaan douchen, want nogmaals water geleidt elektriciteit. Ook kunnen stekkers van apparaten uit het stopcontact worden gehaald om overspanning te voorkomen. In principe is er altijd kans op een inslag zodra je de donder hoort. Het is dan ook verstandig om naar binnen te gaan als het begint te onweren.

Verder is er een vuistregel om te berekenen hoe ver het onweer zich bevindt. Deel de tijd tussen bliksem en donder door drie en de afstand is bekend. Elke seconde staat gelijk aan 300 meter. Als er tussen bliksem en donder 10 seconden zit, dan is het onweer nog 3 km verwijdert en dan wordt het tijd om te schuilen.

Facebook reacties
Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.