Gemeente

Wandelpad in de duinen van Rockanje vernoemd naar Jacobus Craandijk

Advertentie

Tussen de 1e en 2e Slag Rockanje kun je voortaan over het ‘Jacobus Craandijkpad’ wandelen. Het verharde pad door het gemeentelijk duinterrein, dat vooral gebruikt wordt door mensen met rolstoelen en wandelwagens, had nog geen naam. Besloten is nu om dit wandelpad te vernoemen naar Jacobus Craandijk (1834-1914) en daarmee de eerste bekende wandelaar in ons gebied te eren. Ook wordt door de naamgeving het pad beter te lokaliseren door wandelaars en hulpdiensten.

Jacobus Craandijk

Jacobus Craandijk was een doopsgezind predikant die vooral bekendheid geniet door zijn boekenreeks Wandelingen door Nederland met pen en potlood. Voor het zevende deel van deze boekenreeks, bezocht Craandijk het eiland Voorne. Daar maakte hij ook wandelingen door het duingebied. De beschrijvingen uit die tijd bieden veel informatie over hoe het toenmalig landschap eruit zag.

Betoverend Westvoorne

In 2019 is het wandelboek Betoverend Westvoorne, in de voetsporen van Jacobus Craandijk uitgebracht. De beschreven wandelroutes zijn geïnspireerd op de wandelingen van Craandijk rond 1883. Het boek was een idee van burgemeester Peter de Jong van gemeente Westvoorne. “Dit boek bracht ons op het idee om het wandelpad te vernoemen naar Jacobus Craandijk. Wandelaars kunnen de weg van Jacobus Craandijk in onze prachtige duinen nog eens bewandelen en aan de hand van het boek bekijken wat veranderd is en wat hetzelfde is gebleven.”

Natuurbeleefpad

Het Jacobus Craandijkpad maakt onderdeel uit van de wandelroute over het Natuurbeleefpad. Het start- en eindpunt van deze wandelroute is op de duinovergang van de 1e Slag in Rockanje. De route loopt richting de duinovergang van de 2e Slag en via de speeltuin terug over het Jacobus Craandijkpad naar de 1e Slag. Wandelaars kunnen genieten van het gevarieerde duinlandschap met onder andere duinvalleien, zandverstuivingen, bloemenweiden en duinbos. Op de informatiepanelen langs de route worden interessante planten- en diersoorten toegelicht.

Facebook reacties
Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.