BrielleHellevoetsluisOostvoornePlaatsRockanjeTinteUit de regioVierpoldersZwartewaal

Slachtoffers van ‘Het beest van Voorne’ herdacht

Advertentie

De Nederlandse en Italiaanse vlaggen hingen halfstok bij het monument waar er vanmorgen stil werd gestaan bij wat er op die plek, tijdens de tweede wereldoorlog, gebeurde. Toen het beest van Voorne zijn bevel gaf tot een gruweldaden en oorlogsmisdaden op 4 december 1944.

Burgemeester Rehwinkel sprak bij de herdenking over de gebeurtenissen en hoe een verraad tot meerdere slachtoffers heeft geleid.  

“We herdenken vandaag de verschrikkelijke gebeurtenis die nu, negenenzeventig jaar geleden plaats vond hier aan de Meeldijk in Zwartewaal. Het is goed om er even bij stil te staan. De gebroeders Jan en Johan Koene werden dood geschoten door de Duitsers omdat zij onderdak boden aan de mensen die in de ogen van de Duitsers het leven niet waard waren.Jan en Johan Koene hielpen onder andere gedeserteerde Nederlandse SS-er Gerrit van Noort en de uit het Duitse leger gedeserteerden Italianen Salvatore Scanio, Francesco Concas en Franco di Julio.” Ook noemde de burgemeester de namen van de andere slachtoffers die verbonden zijn met elkaar en de geschiedenis.

De geschiedenis die bij de gedenkplaats aan de Meeldijk hoort maar ook voeten in de aarde heeft in Oostvoorne en Rockanje is een verhaal van verraad, moord, brand maar ook van verzet.

De Duitsers vroegen rond in het dorp Zwartewaal over de verblijfplaats maar vingen bot en kregen geen antwoord. De inval in de woning van de broers Koene was het gevolg van verraad van een gedeserteerde Nederlandse SS’er. Het verraad kwam van NSB-er Spinks.

In de zomer van 1944 deserteert Gerrit van Noort, die in Frankrijk aan de zijde van de Duitse SS vecht.Hij ziet hoe de geallieerden het leger van Hitler klem zetten en deserteert. Op zijn vluchtroute komt hij bij de woning van Cornelis Langendoen tussen Oostvoorne en Rockanje. Als van Noort voor een paar dagen in Zwartewaal onderduikt, treft hij op het onderduikadres drie gedeserteerde Italiaanse soldaten. 

In Rockanje bevind zich ondertussen de NSB’er Spinks. 

Als Spinks verneemt waar de gedeserteerde Van Noort zich in de omgeving schuil houdt, meld hij dat bij Inselkommandant Schermuly. Deze bevelvoerder gaat over tot actie.

Van Noort wordt opgepakt en tijdens zijn verhoor loopt de gedeserteerde SS-er leeg. Hij vertelt alles over het verzet in Rockanje en Zwartewaal. Ook tipt Van Noort over de Italianen in Zwartewaal meldt hij de verzetsfamilie Van der Zee, ook uit Zwartewaal.

Inselkommandant Ernst Eugen Schermuly die bekend staat als het beest van Voorne pakt de zaak serieus op en stuurt soldaten naar het huis waar de Italianen zich verborgen houden. Daar schieten de Duitsers de vluchtende bewoners dood. De broers Jan en Johan Koene; Jan Koene (1922-1944) – Pieter Johannes Koene (1920-1944) Ze belagen het huis met granaten en gooien een granaat in de kelder.

Twee van de Italianen komen daarbij om; Salvatore Scanio (1929-1944) – Francesco Concas (1924-1944) een derde, Franco di Julia overleeft deze aanval van de duitsers met hulp van buurtgenoten, hij overleeft de oorlog. Het huis waarin zij ondergedoken zaten brand in de nacht van 4 op 5 december volledig af.

De volgende dag werden de stoffelijke resten begraven; de bezetter zag erop toe dat iedereen kwam kijken.

Ook worden in de haven van Zwartewaal visser Van der Zee en twee van zijn zoons opgepakt. Er gaan soldaten naar woningen van de families van Groeneveld en De Waal. Vijf mannen komen vervolgens terecht in het gevang in Brielle, waar ook Cornelis Langendoen, die Van Noort onderdak heeft geboden, heen is gebracht. Zes mannen die zijn verraden.

Om 20.00 uur ‘s avonds nemen de Duitsers deze zes mannen mee naar de duinen van Rockanje.  Een vuurpeloton schiet hen daar dood. 

Na de oorlog wordt Inselkommandant, het beest van Voorne, Ernst Eugen Schermuly veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Zijn straf was nog lang onderwerp van gesprek, het onrecht onder zijn bevel is nooit meer vergeten.

Het monument aan de Meeldijk Zwartewaal waar het huis en de bewoners door de Duitsers werd belaagd.
Burgemeester Rehwinkel spreekt herdenking toe
In Rockanje is de geschiedenis met Zwartewaal verbonden
Facebook reacties
Advertentie
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.