Algemeen

Programma Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Voorne aan Zee

Advertentie

Op donderdag 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogstijd en bij vredesoperaties.

Op vrijdag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Dan vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid mogen leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Burgemeester Peter Rehwinel: “Vrijheid is een groot goed dat we met elkaar moeten koesteren. Zeker nu we geconfronteerd worden met een oorlog op ons eigen continent. Mensen uit die gebieden en andere onveilige gebieden zoeken een veilig onderkomen. We helpen deze mensen zo goed als we kunnen, iedereen moet daar zijn steentje aan bijdragen. Vrijheid deel je met elkaar!”

Programma Dodenherdenking – 4 mei 2023

Bloemleggingen

Zwartewaal – 15.30 uur 

Burgemeester Peter Rehwinkel en leden van het 4 Mei Comité leggen bloemen bij de oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Wouddijk en bij de Verwoeste Hoogte aan de Meeldijk.

Brielle – 16.15 uur 

Wethouder Robert van der Kooi legt samen met leden van het 4 Mei Comité achtereenvolgens bloemen bij de oorlogsgraven op de oude begraafplaats aan de G.J. van den Boogerdweg, het herinneringsmonument aan de Van Sleenstraat en de RK Begraafplaats aan de Kloosterweg.

Herdenkingen 

Tinte, Colinslandsedijk – 18.00 uur  

Spelen Taptoe met 2 minuten stilte. Aansluitend worden bloemen gelegd. Wethouder Janneke Postma zal een toespraak houden. Verder zal het koor van de Apostolische gemeenschap aanwezig zijn en wordt er een gedicht voorgedragen.

Oostvoorne, begraafplaats Voorweg – 18.50 uur  

Verzamelen op voorterrein begraafplaats. Om 19.00 uur welkomstwoord door comité. De padvinderij hijst de vlag, gevolgd door een koraal van Volharding. Burgemeester Peter Rehwinkel houdt een toespraak, waarna bloemen worden gelegd bij de graven van de Geallieerden. Bij het monument voor de heer Van der Meer worden een krans en bloemen gelegd door de burgemeester namens het college, comité en anderen. 

Brielle, De Sjoel en Sint-Catharijnekerk – 18.45 uur 

Om 19.00 uur welkomstwoord door het Comité, gevolgd door zang, het voorlezen van een gedicht en het lezen van de namen. 19.30 uur Stille tocht naar de Sint-Catharijnekerk. Na een gedicht volgt een toespraak door wethouder Robert van der Kooi, Libertatis speelt eenmuziekstuk gevolgd door de Taptoe. Na de 2 minuten stilte worden kransen en bloemen gelegd. Het publiek wordt uitgenodigd een uitgedeelde roos neer te leggen. Na afloop is er gelegenheid voor een kop koffie in de kerk. Om 20.45 uur geeft het Randstedelijk Mannenkoor een concert. 

Nieuwenhoorn, kerk en monument Rijksstraatweg – 18.30 uur  

Om 19.00 uur welkomstwoord en toespraak door wethouder Peter Schop. Hierna volgen gedichten en muziek verzorgd door leerlingen van o.b.s. Het Palet en de middelbare scholen Helinium en Jacob van Liesveldt. Verder zal Cantorij Hellevoet een bijdrage leveren en is scouting Hellevoetsluis aanwezig. 
Om 19.50 uur vertrekt de stille tocht richting het monument aan de Rijksstraatweg tegenover nummer 286. Na de 2 minuten stilte worden ransen en bloemen gelegd namens het college, leerlingen, scouting en de Veteranencommissie. Wethouder Peter Schop sluit af met een dankwoord. In de Woelhoek is aansluitend gelegenheid een kop koffie te drinken.

Zwartewaal, monument aan de haven en Martinuskerk – 19.40 uur 

Brassband Rijnmond speelt enkele stukken bij het monument, waarna gedichten worden gelezen door kinderen van o.b.s. ’tWant.Aansluitend volgt een toespraak van wethouder Igor Bal. Na de 2 minuten stilte volgt de kranslegging bij het monument en het Wilhelmus. Na afloop is iedereen welkom in de Martinuskerk voor een kopje koffie en een gesprek.

Rockanje, begraafplaats Maria Rust – 19.40 uur 

Verzamelen bij monument op de 19.40 uur begraafplaats aan de Zeeweg. De klokken luiden vanaf 19.55 uur. 20.00 uur 2 minuten stilte, waarna de Taptoe wordt geblazen. Burgemeester Peter Rehwinkel zal een toespraak houden. Een koor zal vervolgens het lied The Irish Blessing a capella zingen. Aansluitend vindt een kranslegging door het college, Comité, schoolkinderen en anderen plaats. Tenslotte worden bloemen gelegd bij de geallieerde graven.

Brielle, Sint-Catharijnekerk – 20.45 uur 

Herdenkings- en Bevrijdingsconcert Randstedelijk Mannenkoor. Gratis kaarten zijn te verkrijgen bij Stadskantoor Brielle, Historisch Museum, Dukdalf Bres, Sint-Catharijnekerk, ’t Dijckhuis Vierpolders en de Gaffelaar in Zwartewaal.


Programma Bevrijdingsdag – 5 mei 2023

Oudenhoorn, Kerkplein – 8.30 uur  

Bevrijdingsontbijt op het Kerkplein te Oudenhoorn voor de oudere inwoners van Oudenhoorn. Wethouder Janneke Postma is hierbij aanwezig. 17.00 uur Dorpsbarbecue met muziek op het Kerkplein te Oudenhoorn voor de inwoners van Oudenhoorn. Burgemeester Peter Rehwinkel en wethouder Daan van Orselen zijn hierbij aanwezig.

Rockanje, Woonzorgcentrum Stuifakkers – 14.00 – 17.00 uur 

Voor alle ouderen is er een gezellige middag met o.a. een optreden van Shantykoor ‘Albatros’. Om ca. 15.30 uur worden de deelnemers aan de Bevrijdingsvuurestafette onthaald.

Brielle, Rockanje – binnenhalen Bevrijdingsvuur

Een team van medewerkers van de gemeente Voorne aan Zee neemt dit jaar, net als voor de fusie bij de afzonderlijke gemeenten, deel aan de Bevrijdingsvuurestafette vanuit Wageningen. Zij wonen de herdenking bij op 4 mei in Rockanje. Na de herdenking vertrekken zij richting Wageningen. De lopers en fietsers brengen het bevrijdingsvuur naar Voorne aan Zee. Op donderdag 5 mei worden de lopers, fietsers en begeleiders onthaald in Brielle en Rockanje, door respectievelijk wethouder Peter Schop en burgemeester Peter Rehwinkel. 

Circa 14.00 uur Ontvangst deelnemers Bevrijdingsvuurestafette op de Turfkade in Brielle en ontsteken van het vuur in aanwezigheid van wethouder Peter Schop

Circa 15.30 uur is de ontvangst van de deelnemers aan de Bevrijdingsvuurestafette bij Woonzorgcentrum Stuifakkers in Rockanje en het ontsteken van het vuur in aanwezigheid van burgemeester Peter Rehwinkel.


6 mei 2023

Parade en defilé van oude legervoertuigen met veteranen – 15.30 uur

Burgemeester Peter Rehwinkel en wethouder Robert van der Kooi zullen de veteranen toezwaaien vanaf het bordes van het stadhuis in Brielle. Alle veteranen uit Voorne aan Zee wordt aansluitend aan de parade een drankje en een hapje aangeboden in de raadzaal van het stadhuis. Opgeven kan door een e-mail te sturen aan kabinet@voorneaanzee.nl. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen kan de locatie nog wijzigen.

Facebook reacties
Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.