Algemeen

Onderzoek: Autodieven slaan het vaakst toe in Zuid-Holland

Advertentie

Met de sleutel in je hand aankomen bij een lege parkeerplaats: de eerste 4 maanden van 2023 waren al bijna 800 Zuid-Hollanders de dupe van een autodiefstal. In geen enkele provincie ligt het aantal incidenten zo hoog.

De meeste autodiefstallen werden gemeld in Den Haag, maar ook Rotterdam blijkt een echte hotspot voor autodieven. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

In Den Haag ging het van januari tot en met april 2023 al 199 keer mis (het hoogste aantal sinds 2016). Het is hiermee koploper van de provincie, maar ook in de Rotterdamse straten blijken onveilig. In de havenstad werden de eerste vier maanden van het jaar 186 autodiefstallen gemeld. Na Amsterdam zijn Den Haag en Rotterdam de gemeenten met het hoogste aantal incidenten.

 Je bent voor de diefstal van een auto alleen verzekerd als je WA plus of Allrisk bent verzekerd. Met alleen een WA verzekering val je dan dus buiten de boot.  Denk daar dus goed over na als je een autoverzekering afsluit. Als je een vergelijking doet, kijk dan goed wat een WA plus meer kost dan een WA verzekering. Maak dan een goede afweging.

expert autoverzekeringen Menno Dijcks van Independer.

Autodiefstallen in Voorne aan Zee

In de eerste 4 maanden van 2023 werden per 10.000 huishoudens 1,52 motorvoertuigen gestolen in Voorne aan Zee. Het gaat in de 4 maanden in totaal om 5 voertuigen. In 2022 was dit in de eerste 4 maanden 8 voertuigen

Rijswijk autodiefstal gemeente van Zuid-Holland 

In Zuid-Holland worden in 2023 gemiddeld 4,5 motorvoertuigen gestolen per 10.000 huishoudens, al zijn er wel grote verschillen per gemeente. Zo staan – ten opzichte van het aantal huishoudens – voertuigen het minst veilig geparkeerd in Rijswijk. De kans dat je auto gestolen wordt is ruim twee keer zo groot als gemiddeld in Zuid-Holland. 

De gemeenten in de provincie met de grootste kans op een autodiefstal:

  • Rijswijk: 9,8 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Leidschendam-Voorburg: 8,1 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Zoeterwoude: 7,8 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Den Haag: 7,2 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Albrandswaard: 6,7 autodiefstallen per 10.000 huishoudens

Toyota populairst onder dieven

Opvallend is dat niet alle auto’s even populair zijn in het dievengilde. Vorig jaar was de populairste auto om te stelen, een Toyota. Maar liefst 1 op de 6 gestolen auto’s was van dit Japanse automerk. “Vooral de 83% stijging bij de diefstal van Toyota’s valt mij enorm op. Toch is het verzekeren van Toyota’s nog niet duurder geworden, maar dat kan natuurlijk wel gaan komen als deze trend doorzet”, legt auto-expert Menno Dijcks van Independer uit.

Bekijk de cijfers van alle gemeenten:

Facebook reacties
Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.