Algemeen

Kachel of haard stoken met minder rook- en geuroverlast

Advertentie

Nu het winter wordt, gaan de houtkachels en open haarden weer aan en kruipen we gezellig rond het warme vuur. Maar, wanneer u in huis uw houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er ook rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.

Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij (daarom is het zelfs verboden). Ook gelijmd hout -zoals spaanplaat, vlokkenplaten en laminaatvloeren – hoort níét in de haard of kachel. Papier en karton verbranden is verboden: het geeft namelijk veel rook en vliegas.

Schadelijke stoffen komen vrij

Hout stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. Deze stoffen zijn voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan de luchtwegen kunnen hier extra last van hebben.

Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop u stookt. Gebruik voor een optimale verbranding bijvoorbeeld hout met een vochtpercentage tussen 15 en 20%. Hoe optimaler het hout verbrandt, hoe minder uitstoot van schadelijke stoffen. 

Bij windstil of mistig weer kan plaatselijk de luchtvervuiling hoog oplopen. Laat bij deze omstandigheden de houtkachel, pelletkachel of open haard uit. Ga voor actuele informatie over het wel of niet aansteken van de haard of kachel naar stookwijzer.nu.

Facebook reacties
Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.