BrielleEvenementenHellevoetsluisOostvoorneOudenhoornRockanjeSportTinteVierpoldersZwartewaal

Een route die je loopt als een rondleiding in Brielle

Advertentie

Bewegen is gezond en wandelen is leuk. Kom eens van de bank en loop een wandeling van 7, 15 of 25 km vanuit Brielle. We nodigen je van harte uit om te komen lopen.

De routebeschrijving is verrijkt met extra informatie over de bezienswaardigheden waar we langs lopen. Brielle is een vestingstad en de vesting één van de best bewaard gebleven verdedigingswerken in Nederland. Op 1 april 1572 werd de stad ingenomen door de Watergeuzen. De inname van Den Briel wordt in het algemeen gezien als het begin van de opstand tegen Filips II (Tachtigjarige Oorlog). Brielle ligt aan het Brielse Meer dat vooral als recreatiegebied wordt gebruikt. De route gaat door Brielle, Tinte, langs Fort Peltsersdijk, Vierpolders en door het Vrijheidsbos terug naar de start.

Route door en rond Brielle

De route gaat eerst langs de buitenzijde van de stadsomwalling, door het historische Brielle en eromheen. De 7 km lopers gaan na Brielle terug naar de start en de route van 15 en 25 km gaat langs het Spui (water) door de groene rand langs een woonwijk. Het is nu heerlijk even door de groene rand te lopen. De 15 km gaat LA en maakt een doorsteekje.

De 25 km lopers gaan RA naar de horecarust bij de Dukdalf. Na uitgerust te zijn lopen we Brielle uit en gaan naar Tinte, een lintdorp in een oud polderlandschap. We gaan verder door deze polder en lopen langs Fort Peltsersdijk. Dit fort maakte onderdeel uit van de Stelling van de Monding der Maas en Het Haringvliet. Het forteiland dateert uit 1883 en er lopen kleine roofdieren rond als bunzingen en wezels. De begroeiing trekt veel vogels aan. Nu is het een overwinteringsplek voor vleermuizen.

We gaan verder en komen door Vierpolders. Even verderop komt de 15 km weer bij de 25 km route en samen gaan ze naar Vv Brielle waar we van harte welkom zijn voor een horecarust. Uitgerust lopen we naar de andere zijde van de Groene Kruisweg en zoeken het Vrijheidsbos van Brielle op. Het Vrijheidsbos ligt aan de Brielse Maas. Bij de bomen staan bordjes die boomeigenaren hebben gebruikt om een boodschap, wens of gedachte aan een gebeurtenis, beminde of overledene neer te schrijven. Dan krijgen we nog even een blik op de vesting van Brielle en gaan weer terug naar de Brielse Aap.

Start: De Brielse Aap, Kaaisingel 2, Brielle.
Starttijd 25 km: van 8.30 – 10.30 uur
Starttijd 15 en 7 km: van 9.00 – 10.30 uur

De route is gepeild en je krijgt een routebeschrijving mee.

Meer informatie is te lezen op www.rs80.nl

Oude kaart van Brielle uit het jaar 1743
Facebook reacties
Advertentie
Close

Adblock? Dat vinden wij jammer!

Adblock geïnstalleerd? Dat vinden wij jammer. Onze website is geheel gratis te bezoeken. Maar wij halen onze onkosten uit het tonen van advertenties. Wilt u er over nadenken om Adblocker niet te gebruiken? Zo kunnen wij alles op deze website gratis blijven aanbieden.